Åh, mina rosor blommar nu!

Nu har mina rosor äntligen börjat blomma. Jag har fyra stycken i min pytteträdgård, men två av dem är lite efterblivna = blommar inte så rikligt. Det är andra säsongen jag har dem så de var alltså ganska nyplanterade på förra stället när jag grävde upp dem och flyttade hit buskarna. En av dem, Schneewalzer, har aldrig varken växt eller blommat särskilt rikligt. Men bladverket är friskt grönt, blommorna stora och påminner om gräddbakelser. I början är de lite rosa i mitten. Bilden nedan är från förra året.

schneewalzer

En ros som är lite speciell är Rhapsody in Blue. Det är en modern buskros och färgen är riktigt spektakulär. Blommorna är blåvioletta och drar mot lila när blomman åldras. Doften är dessutom underbar. Jag upplever det som att blommorna i år är större än de var förra året och håller en aning längre innan de förfaller vackert med kronbladen som singlar ner mot marken. Tyvärr har jag haft en del angrepp av jordgubbsvivel på den här rosen i år. Det är ett besvärligt kryp. Man kan prova att lägga ut något ljust under busken, t.ex. ett lakan, och skaka busken så krypen ramlar ner och sedan döda dem. Den här rosen är jättesvår att fotografera eftersom färgen är så speciell. Märkligt nog återger mobilkameran färgen på ett bra sätt till skillnad från systemkameran som jag har svårt att få till det med.

Rhapsody_in_Blue

Mobilbild på Rhapsody in Blue

Mobilbild på Rhapsody in Blue

En annan av mina rosor är en riktig favorit och färgen på blommorna växlar på ett härligt sätt. Först är knopparna gula, när blomman slagit ut växlar färgen inuti blomman till rosa och det blir mer rosa ju äldre blomman blir. Samtidigt bleknar den. Rosen heter Alchymist och är en klätterros. Den växte bra första året men efter flytten har den inte blivit lika kraftig. Om det beror på magrare jord, eller att den helt enkelt behöver längre etableringstid på sig eftersom den var rätt stor när jag flyttade den, är jag inte säker på.

alchymist2 alchymist3 alchymist4

Den sista rosen är den fina Sommerwind som påminner en del om rosen The Fairy. Sommerwind har dock större och lösare blommor. Förra året blommade den frikostigt men efter flytten har den inte riktigt kommit till sin rätt. Den fick också en extra flytt i våras då den första placeringen här inte blev lyckad. I vintras insåg jag nämligen att det inte var någon bra idé att ha den där snön landar då den glider ner från taket. Så i år har den hittills endast haft enstaka blommor men är full med knopp så den tar sig väl. Jag har inte någon riktigt bra bild på den men här är en från förra året.

sommerwind

Jag kan bara inse att jag har en passion för rosor och vill ha många. Dessvärre är det lite för ont om plats här och eftersom planen ändå är att skaffa ett eget hus sedan så får jag hålla mig lite lugn. Några små miniatyrrosor har jag ändå kompletterat med. Den som jag planterade först har tagit sig bra nu och har kommit igång med blomningen igen efter pausen den hade efter livet i kruka. De här små rosorna ser jag lite som säsongsblommor. Man har ingen aning om härdigheten och inte heller om storleken. En liten miniros som jag hade en gång, växte till sig rejält när den blev planterad på friland. Från cirka 3 dm sköt den iväg och blev klart över halvmetern hög, runt 70-80 cm kanske. Men de är fina så länge de varar. Ofta överlever de vintern men det är ingen katastrof om de inte gör det.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestStumbleUponDela

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>