Bekämpa mördarsniglar med vitlök

snigelDen spanska skogssnigeln har kommit för att stanna och erövrar mer och mer mark, till förtret för oss som odlar. Det finns många sätt att bekämpa mördarsnigeln på, vissa sätt är mer effektiva än andra.

Ett sätt som jag tycker funkar rätt bra och som är okomplicerat att tillämpa, åtminstone i den mindre trädgården, i är att spreja växterna med vitlöksvatten. Sniglarna är inte så förtjusta i vitlök. (Kanske de är släkt med vampyrerna ;) )

Det är lätt att göra vitlöksvatten. I originalreceptet som jag hittat är mängden jättestor och man kan utan vidare bara göra en 1/4 sats. Det räcker länge ändå.

 

Här är receptet i original:

gardena-garlicMan tar 2 vitlökar och lägger in i plastpåse. Sedan krossar man vitlöken, förslagsvis med en hammare. Därefter lägger man ner vitlöken i 1 liter kokande vatten och låter koka i 3 minuter. Ett riktigt gott råd är att sköta kokningen utomhus. Det luktar nämligen rätt illa. När det kokat klart låter man det svalna och silar sedan bort vitlöken från vattnet. Ett kaffefilter i en tratt är bra för det ändamålet.

När man ska använda vätskan tar man 2 matskedar av den och blandar med 10 liter vatten så har man en bruksfärdig lösning att spreja på växterna. Behandlingen ska enligt uppgift upprepas med 2 veckors mellanrum men det skadar inte att göra det oftare.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestStumbleUponDela

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>