Bildbomb från trädgården

Nu har jag bott lite drygt 10 månader här och trädgården som var helt tom på växter har genomgått en förvandling. Det är fullt med växter nästan överallt och så många lediga kvadratcentimeter finns det inte. Trots det köpte jag faktiskt en klätterros och en klematis nyligen när jag var ute på min semesterresa. Jag kommer ju att få möblera om en aning och gräsremsan utanför spaljéen är fortfarande inte uppgrävd så där kommer det att finnas plats så småningom. De ettåriga växterna kommer ju också att försvinna och lämna plats.

garden1-140805

garden2-140805

Jag sådde de här honungssalviorna tidigt i våras och det var inte många frön som grodde. Av de som gjorde det har bara 4 stycken överlevt och av dessa blommar 3 plantor. Men de är fina 🙂

garden3-140805

Lite utanför den anlagda delen har jag en yta som är långt ifrån klar. Jag skulle ju vilja att grusgången fortsatte där eftersom det ser lite rumphugget ut just nu. Dessvärre är gruset nästan slut och väven som jag haft under det andra gruset är definitivt slut. Det återstår att se hur jag löser det.

Några växter, d.v.s. de båda funkiorna och pionen är satta i karantän där eftersom jag haft åkerfräken i rotsystemet på dessa. Det är ett riktigt besvärligt ogräs som jag inte vill ha in i trädgården. Jag kan acceptera vilket ogräs som helst men inte åkerfräken. Den går helt enkelt inte att få väck om den kommer lös i trädgården. I krukorna har jag kunnat hålla koll och nu har det inte kommit upp ogräs i dem på länge så jag hoppas och tror att rötterna svultit ihjäl. Myntan är också satt i kruka men av en helt annan anledning. De sprider sig lite för villigt nämligen.

garden4-140805

Mitt kryddland ser ut lite som hej-kom-å-hjälp-mig. Plantorna är planterade huller om buller. Salvian och timjanplantan har brett ut sig med råge. Dessa borde jag sätta saxen i. Körsbärstomaterna har också fått plats bland kryddorna och har vuxit bra. Nu väntar jag på att de ska mogna också.

garden5-140805

Mina chili växer och har en hel drös med chilifrukter på gång. Jag ser fram emot att få skörda. 🙂 Det är totalt 11 plantor. Från början var det fler men jag har gjort mig av med en del. Det blev för många.

garden6-140805

På vänster sida om gången har vitpyttan satt igång att blomma allt den orkar. Tyvärr är det så med vitpytta att de frösådda plantorna ofta blir enkla, eller möjligen bara halvdubbla. Några av dem blev i alla fall mer dubbla än de andra.

Kantnepetan har också brett ut sig och luktärtorna i slutet av spaljén har också satt igång att blomma. Luktärten är tacksam på det viset att ju fler buketter man plockar av den, desto mer blommar den. Även rosen Schneewaltzer har faktiskt visat tecken på att börja växa. Den har ett flertal knoppar på gång. Den anskrämliga pionen till höger i bild har råkat ut för ett trauma då den i våras hastigt flyttades till nuvarande ställe. Den var full med knopp då men kunde inte bo kvar på det andra stället då ett träd skulle fällas och ytan grävas upp.

garden7-140805

Min fina söta Sommerwind har kommit igång och blommar nu. Vitpyttan blev ett fint sällskap till den.

garden8-140805

Den romerska riddarsporren är en tacksam ettårig sommarblomma. Man kan så den redan på hösten ocm man vill, så gror den på våren när temperaturen blir rätt. Det går därmed också att så den så tidigt på våren att tjälen nätt och jämt gått ur jorden. När den blommar kan man klippa av blomspiror som man hänger upp och ner någonstans för att torka. Man kan med fördel plocka en bunt som man sätter en gummisnodd runt. Då släpper inte buketten från bindningen när stjälkarna krymper vid torkningen. De behåller färgen väldigt bra och funkar fint i eternellarrangemang.

garden9-140805

När mina penséer gjort sitt bytte jag ut dem mot femtunga och nejlika. Femtungan är nog bland det absolut tacksammaste man kan ha som sommarblomma. Den behöver inte ens ansas från gamla vissna blommor. Nejlikan bjuder på lite kryddig doft och höjer sig fint över femtungan.

garden11-140805

Utanför spaljéen har jag lyckats få upp majsplantor trots att jorden där är skitdålig. Jag har vattnat dem med guldvatten (urin utspätt med vatten) och sedan gett dem ett gosigt täcke med grönmassa, i det här fallet kirskål och kvickrot som jag slagit med lien innan de gått i blom.

garden12-140805

Det här är min enda daglilja och den heter Daring Deception. När jag köpte den för ett par år sedan trodde jag att den skulle vara skarpare rosa men bilden på etiketten visade sig vara felaktig. I verkligheten är den mer åt det det aprikosa hållet. När jag blev varse om det blev jag ju besviken men den är trots allt helt okej.

garden10-140805

Jag har lite större tomatplantor också. Det är den vanliga sorten Moneymaker. Det var ju kallt en större del av juni och de växte inte så bra då. Det känns som om de ligger efter i utvecklingen och jag undrar lite hur mycket som kommer att hinna mogna på friland. Plantorna är i alla fall toppade nu för att växtkraften ska gå åt till att få mognad på tomaterna.

Jag är i stort sett nöjd med hur det har blivit. Det som varit smolk i glädjebägaren har varit sniglarna som dessvärre gått väldigt hårt åt mina squashplantor. Min skörd blev minimal. Lövkojan var inte heller så mycket att hurra över. De skulle varit en dubbel sort. Sådana är fina tycker jag och passar också bra till snitt. Dessa var däremot enkla och plantorna blev buskaktiga. Det var inte det fröpåsarna sa att det skulle bli. Men i gengäld har jag kunnat rycka upp några utan större sorg, så jag kunnat plantera klematisen. Några fler ryker nog när rosen ska planteras.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestStumbleUponDela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *