Biverkning av yoga?

Jag har under en tid haft lite klåda över kroppen, mest över bröstet, axlarna och armarna, men även lite på magen och låren. Det har inte varit mycket och inte ihållande. Jag har inte ens kunnat se några utslag.

Det är ju självklart att jag funderat över orsaken till klådan. Kan det vara psoriasis? Har huden reagerat på en tunika jag haft mycket i sommar? Eller har jag reagerat på ett halssmycke jag använt mycket i sommar. Eller har jag blivit allergisk mot något födoämne? Frågorna har varit många, men några svar har jag inte kunnat komma på. Inget har känts riktigt logiskt så jag funderade vidare på vad klådan kunde betyda ur yogisk synvinkel.

Idag fick jag möjligheten att fråga en yogaexpert. Han tittade på mig ett par sekunder och frågade sedan:

”Har du börjat göra Sat Kriya?”

Det var klockrent mitt i prick! Jag har gjort yoga (höftlyft och Sat Kriya 11 minuter) varje dag (med 4 undantag) under hela semestern. Tidigare har jag bara gjort Sat Kriyan sporadiskt.

Jag fick veta att det är vanligt med symptom som exempelvis klåda, när yogan gör sitt i kroppen, men att biverkningen försvinner efter ett tag. Intressant. Jag har tidigare, för några år sedan, haft ett annat mindre symptom som tydligen också var en biverkning av yoga. Den biverkningen var lite skum. På min högra hand hade jag ett ytligt blodkärl som ömmade när jag spolade händerna med vatten, men om jag däremot petade på stället med ett finger, kände jag inget alls (mer än fingret som petade). Det försvann av sig själv efter en tid.

Det här lär ju också försvinna så småningom. Gör det inte det så är det ju något annat, men med tanke på pricksäkerheten i frågan och att det tydligen är ett vanligt symptom, så tror jag inte det.

Men man kan inte låta bli att fundera över vad sjutton det är som händer i kroppen egentligen när man gör yoga. Intressant är det i alla fall.

 

Tillägg 14/8: Klådan flyttar omkring på kroppen men det är tydligen vanligt.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestStumbleUponDela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *