Det går inte

När man står inför en svårighet, vilken inställning lägger den bästa grunden för ett lyckat resultat? Är det;

Det är för svårt. Det går aldrig.

eller

Det ska gå på något sätt.

 

Jag röstar för det andra alternativet. Visst har jag brutit ihop ibland men sedan har jag rest mig och tuggat vidare. Att ge upp har aldrig varit ett alternativ och på något sätt har jag hittat ork och vägar att ta mig fram på. Jag har också lyckats trots dåliga odds och trots att andra inte trott på att det skulle gå. Att hela tiden leta efter möjligheterna har definitivt ökat min ”mentala muskelstyrka” då jag med tiden lärt mig att bara för att det ser ut som att det inte går, så betyder det inte nödvändigtvis att det faktiskt inte går. Det kan göra det ändå, men ger man upp redan i förväg så är förutsättningarna inte så goda. När man tror att det går har man antennerna ute och kan lättare hitta de möjligheter som leder till det önskade resultatet.

För några år sedan var jag fortfarande sjukskriven p.g.a. min panikångest. Jag funkade inte särskilt bra. Min psykiater tyckte att det fanns inte så mycket mer hon kunde göra och hintade om att förtidspension nog kunde vara en lämplig lösning för mig. Jag tyckte inte detsamma. Alla möjligheter var inte uttömda enligt mig. Jag fick rätt. Genom meditation, yoga och en självhjälpsbok tog jag kommandot över min ångest. Det händer fortfarande att jag drabbas av ångest, men oj vilken skillnad det är på hur jag hanterar det. Jag är inte rädd för min ångest längre. Jag vet att jag kan ta mig igenom det. Bara det betyder att ångesten helt enkelt förekommer i mindre omfattning och till vardags inte alls. Så trots att psykiatern trodde att förtidspension var en lösning för mig, så jobbar jag heltid idag och det fungerar utmärkt.

Hur får man förresten jobb efter en sjukskrivning som varat i över 10 år och utan att ha någon högre utbildning? Enligt vissa ska det vara omöjligt. Jag tänkte utanför lådan, skapade en plan och genomförde den. Det gav önskat resultat.

Inställningen ”det ska gå” har jag också framgångsrikt använt för att gå ner i vikt trots att det inte såg ut att gå. Enligt dietisten gjorde jag allt rätt utan att vågen rörde sig nedåt och tyckte att jag nog fick lov att acceptera cirka 20 kilo övervikt. Så blev det inte. Jag gjorde mig av med kilona.

Problem är till för att lösas och varje situation är unik. Ge inte upp i förtid. Stretcha din kreativitet och rikta in dig på möjligheterna i stället för att komma med ursäkter om varför det inte går. Om det finns 9 anledningar till att det inte går, sikta in dig på den tionde som visar motsatsen. Det har man allt att vinna på det och inget att förlora, inte ens om det faktiskt skulle visa sig i slutändan att det inte gick.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestStumbleUponDela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *