Det här med palmolja

Jag är lite nördig på att kolla in innehållsförteckningar på olika produkter. En sak som brukar få mig att rata en produkt är om den innehåller palmolja, eller om det finns risk att den gör det. Ibland göms nämligen palmoljan under det mycket luddiga begreppet ”vegetabilisk olja / vegetabiliskt fett”.

Palmolja är den mest producerade vegetabiliska olja som finns och den är billig. Haken är att produktionen för det mesta är miljövidrig då den bidrar till skövling av regnskog så att både människor, djur och växter trängs undan. Det bidrar till utsläpp av växthusgaser då oljepalmsodlingarna anlagts på torvmark. Produktionen ökar snabbt och den mesta produktionen sker i Indonesien och Malaysia.

Palmolja finns i en stor mängd produkter: margarin, tvål, glass, choklad, kakor, smink m.m. m.m. Ibland tycks det vara helt omöjligt att hitta något utan palmolja. Förra julen blev jag t.ex. helt utan pepparkakor, för jag hittade helt enkelt inga som var garanterat fria från palmolja. I år kommer jag att baka mina pepparkakor själv till jul och då blir det med äkta smör.

Men allt är ju inte helt svart eller vitt angående palmoljan. Produktionen av palmolja ger jobb så att folk kan försörja sig och det är ju inte palmoljan i sig som är problemet, utan det är produktionen. Det finns en certifiering som heter RSPO som WWF tagit initiativ till i syfte om att höja kraven på produktionen. Certifieringen har kritiserats av Naturskyddsföreningen eftersom den tillåter skövling och utdikning av torvmarker. Ska man ha schysst palmolja så är det KRAV-märkt som gäller om man vill vara säker.

För egen del vill jag inte ha skövlad regnskog på mitt samvete så jag ratar palmoljan (inklusive allt med det luddiga begreppet vegetabiliskt fett/olja), om den inte är KRAV-märkt förstås.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestStumbleUponDela

3 reaktion på “Det här med palmolja

  1. Pingback: Jaaa! Pepparkakor utan palmolja! | Magia Naturalis

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *