En titt i mitt skafferi

skafferiIdag fick jag syn på den här artikeln i Aftonbladet om maten som inte får säljas utan Livsmedelsverkets godkännande. Anledningen var förekomsten av för höga halter av bekämpningsmedel. Ytterst osmakligt faktiskt.

Igår var jag iväg och handlade lite mat och av någon anledning hade jag ännu inte plockat undan torrvarorna, så de stod kvar på bordet. Dessutom stod det en burk kaffe där som inte heller den hamnat på sin plats i skåpet. Plötsligt insåg jag att alla varor som stod där var ekologiska. Jag handlar inte bara ekologiska matvaror, utan kompromissar ibland, men just vid det här tillfället var 5 av 5 varor ekologiska. Kaffet handlar jag på nätet. Jag gillar kaffe men tål inte koffein särskilt bra och jag har hittills inte hittat något ekologiskt koffeinfritt kaffe i någon lokal butik.

Det finns vissa varor jag inte kompromissar med. Det är bl.a. bananer, paprika och vindruvor/russin. När jag gick kretsloppsutbildningen hösten -94 fick vi lära oss att det går åt cirka 1 kg gift för att producera 1 kg bananer 😕 Jag kan säga att jag slutade äta konventionella bananer där och då. Inte nog med att det går åt mängder med gift i konventionell bananodling, giftet går även in under skalet. Uäck! De ekologiska bananer som fanns i butikerna på den tiden var små bruna saker undangömda i något hörn. Det har lyckligtvis blivit bättre så nu slipper de ekologiska bananerna skämmas i ett hörn.

Jag ser det som självklart att bryr man sig om sin hälsa, andra människors hälsa och att vår planet ska kunna ge oss mat som inte gör oss sjuka, så är det vettigt att flytta handen i butiken till det ekologiska alternativet. Kan man inte byta ut allt så kan man börja någonstans. Naturskyddsföreningen har massor av bra information om ekologisk mat och ger tips om vilka 5 varor är vettiga att byta ut nu på momangen, om du inte redan har gjort det.

 

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestStumbleUponDela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *