Första året på Grantorp

Grantorp i vinterskrudNu har jag bott på Grantorp, som mitt hus heter, i lite drygt 10 månader. Det har varit en omvälvande tid. Första två månaderna kändes helt overkliga.

Redan innan jag flyttade in hade jag bestämt mig för att jag skulle installera en duschkabin. När jag sedan duschade för första gången så blev jag ännu mer säker. Golvet lutade nämligen åt fel håll och listen på golvet som skulle hålla vattnet på plats, läckte. Så det blev den första åtgärden.

duschkabinDagen innan duschkabinen skulle installeras, gick tvättmaskinen sönder. Så jag fick åter igen göra research om vad jag skulle köpa. Det är helt otroligt vad mycket tid som kan gå åt till att gå igenom alla alternativ som finns, först gällande duschkabinen och sedan tvättmaskinen. Hur som helst blev jag jättenöjd över duschkabinen, dessvärre inte med tvättmaskinen. Den svenska firma jag köpte den svenska maskinen av levererade en polsk maskin. Jag har gått otaliga ronder med företaget för att få dem att rätta felet men så har inte skett. Det är ett fall för allmänna reklamationsnämnden numera men jag har tyvärr inte orkat med att anmäla det då musten gick ur mig.

Sen kom våren och gräset började växa. Jag hade ingen gräsklippare, så jag fick åter shoppa. Först hade jag tänkt mig en begagnad maskin men ångrade mig. De krånglar i regel för mycket för att vara värda besväret så jag köpte en ny gräsklippare. Det blev en Husqvarna, tillräckligt bred och kraftig för att avverka mycket på en gång då tomten är väldigt stor, men dessvärre lite för klumpig och tung för att fungera optimalt på de ytor där finlir krävs. Ett krav jag hade för gräsklipparen var att den skulle ha uppsamlare. Syftet med detta är att gräsklippet som samlas upp ska användas som marktäckning i grönsakslandet och andra ställen där marktäckning behövs.

jordJag har sandjord i trädgården. Under matjordslagret är det rena sandlådesanden. Den har en vacker currygul färg. Det här innebär att jorden är mycket väldränerad, vilket är bra då vatten aldrig blir stående. Det är bra för vinterhärdigheten hos fleråriga växter och ger mig ett bättre läge att faktiskt klara av att odla växter som egentligen inte är härdiga här. En sandjord är också varm. Nackdelen med en sandjord är att den torkar ut fort. Dessutom är den näringsfattig då näringsämnen lakas ur vid regn. Marktäckning med gräsklipp är då idealiskt. Det bidrar med både näring (och humus) till jorden vid nedbrytningen samt att den hjälper till att hålla fukten i jorden. Som bonus håller den ner ogrästrycket.

Från mitt förra ställe tog jag med mig åtskilliga växter. Jag ägnade en dag åt att gräva upp dem och sedan gällde det att ta hand om alla växterna när de anlänt hit. Det fanns ett litet krux med i det hela. Min förra trädgård hade nämligen mördarsniglar, men den här trädgården var (och är) fri från dessa. Det innebar att hygienkraven var rigorösa. För det första tog jag bort så mycket jord från rötterna som det bara var möjligt, sedan satte jag dem i kruka och placerade dem i karantän. Denna karantän hade barriärer av vattenglas (natriumsilikat) som jag blandade med lerpulver. I karantänen fick jag sedan gå igenom växterna regelbundet.

karantanJag kan väl säga så här; jag gör aldrig om det, åtminstone inte i den skalan. Barriären var jag tvungen att förbättra regelbundet och jag blev tvungen att montera på ett plasttak över det hela för att inte barriären skulle regna bort. Passningen av växterna samt de regelbundna kontrollerna tog en hel del tid. Det innebar också en del vånda och oro över om karantänen inte skulle vara tillräckligt säker om jag missade att förbättra barriären i tid.

Det var en stor lättnad i juli när jag äntligen kunde konstatera att plantorna var snigelfria. Då hade jag läst på ordentligt om snigelns livscykel så att jag garanterat hade täckt in alla stadier. Plantorna var vid det laget också ganska trötta på livet i kruka. Några dog. En del överlevde med nöd och näppe.

gronsakslandetPå tomten fanns ett ogräsbevuxet grönsaksland på cirka 40 kvadratmeter. Den rensade jag. Det tog sin tid trots att jorden var lättrensad. Men det blev klart och jag gjorde i ordning odlingsbäddar med gångar mellan dem. På datorn skapade jag ett odlingsschema så att växter som gillade varandra skulle hamna bredvid varandra och de som inte gillade varandra skulle bo på avstånd. Det blev rätt bra skulle jag vilja påstå. När växterna kom upp täckte jag med gräsklipp.

dahliarabattI samma veva råkade jag impulsshoppa dahlior på nätet. Och ett gäng gladioler. Vad jag inte tänkte på var att jag inte hade någon plats för dem. För att få igång dem satte jag dem i kruka, en och en. Sedan fick jag sätta spaden i jorden och gräva upp en yta till dem. Den ytan blev tillräckligt stor för att jag även skulle få plats med 10 tomatplantor där.

taketEn sak som bekymrade mig med huset var taket. Jag visste att ett flertal takpannor var trasiga och misstänkte att det kanske var lite muggigt på något ställe. Taket hade nämligen ett äldre stickspåntak under teglet. En titt på vinden visade att det fanns ett dåligt ställe vid en vinkelränna, för övrigt såg det okej ut. Jag hade tänkt fixa taket själv men blev tvungen att inse att på norrsidan skulle jag inte kunna jobba säkert på egen hand. Så jag började leta efter någon som kunde hjälpa mig med jobbet. Alla jag kontaktade var fullbokade. Det blev en följetång på flera månader att få tag i någon. I slutet av sommaren fick jag äntligen kontakt med ett företag som kunde åta sig jobbet.

parkslide2-kvadratEn annan sak som jag var tvungen att ta itu med var att gräva upp parksliden som växte i trädgården. Parkslide är ett fruktat ogräs där ryktet säger att det enbart är kärnvapen som kan få bort det. Riktigt så illa är det väl inte, men det kräver en hel del att få bort den. På min tomt växte det en rugge på ett ställe och rotskotten nådde några meter ut från moderplantan. Det finns ju inte en chans i världen att den växten kommet att få vara kvar så det var bara att sätta igång och gräva bort alla rötter. Den uppgrävda jorden behandlar jag sedan som riskmaterial ända till jag ser att det inte kommer upp nya plantor i den. Hela ytan är ett riskområde där jag får hålla stenhård koll.

I juni började jag fundera på om jag kanske behövde hjälp med sånt som jag ville ha fixat med hus och trädgård då jag kände att min tid och ork inte räckte till riktigt. Samtidigt kändes det ganska osäkert. ”Själv är bästa dräng”, heter det ju, så skulle jag våga låta andra gör saker här, skulle jag klara av att delegera rätt, planera rätt, kommunicera göromålen på ett förståeligt sätt o.s.v.? Efter en del funderande gjorde jag slag i saken och anmälde mig som värd på Workaway.info där jag knåpade ihop en text om det här stället och vad jag ville ha hjälp med. Redan några timmar efter publiceringen började jag få meddelanden från folk som ville komma hit och volontärjobba. Wow, det var häftigt.

Totalt kom det 4 stycken under sommaren (förutom min lillasyster och mamma som också ryckte in och hjälpte till). Den första workawayern kom i juli under min semester, två kom i augusti och den sista i september. De tre första var till stor hjälp, en av dem målade t.o.m. om alla husets faluröda fasader, ett jobb jag inte hade tänkte göra förrän nästa år. Det var en viss utmaning att organisera och planera göromålen, samt kommunicera detta på engelska. Jag har nog aldrig pratat så mycket engelska förr. Google translate var till regelbunden hjälp när vi körde fast med ordvalen. Jag fick en hel del gjort, det var trevligt och vi hade många intressanta samtal. Dessvärre fick jag också uppleva att det inte alltid fungerar väl att be andra om hjälp. Den sista som kom hade jag en hel del problem med. Hon kunde inte följa instruktioner, inte svara ärligt på frågan om hon förstått, inte ställa frågor på saker hon inte förstod, inte tänka själv. Hon gjorde i princip allt bakvänt och jag visste inte riktigt hur jag skulle kommunicera med henne. Det blev ett stressmoment jag helst hade varit utan.

Ungefär i den vevan började jag känna att de senaste månaderna varit extremt intensiva, tagit massor av energi och jag började känna mig trött. Nu ville jag bara avsluta pågående saker, t.ex. skörda de grönsaker jag odlat och städa upp i trädgården inför vintern. Så det var det jag riktade in mig på, men nu var det så att jag också var tvungen att byta bil och taket var kvar att göra.

nylagt-takTakbytet var en pärs, trots att det inte var jag som klättrade där uppe och gjorde jobbet. Men det blev klart till slut och nu har jag ett tak som kommer att hålla i 30-40 år. Eftersom stickspånet var muggigt på ett ställe bestämde jag att det skulle läggas på en vattentät men ånggenomsläpplig duk ovanpå stickspånet. Eftersom taket saknade ströläkt så skulle även det läggas på. Det betydde att taket höjdes med några centimeter och jag kunde ju inte nöja mig med att bara åtgärda sidan med det dåliga stickspånet, utan hela taket fick ny ströläkt. De gamla pannorna återanvändes, men jag fick köpa till cirka 70-80 pannor för att ersätta de pannor som inte längre höll måttet. Men jäklar vad skönt att ha det gjort!

Min kära gamla Toyota hade börjat få problem med rost i sparklådorna och jag insåg att jag nog skulle få svårt att få den igenom besiktningen. Jag hade tänkt laga men fick inse att det hade gått för långt. En lagning hade krävt mer utrustning och kompetens än jag hade, d.v.s. den behövde svetsas. Dessutom var jag i behov av en större bil med dragkula. Det tog över en månad av intensivt letande innan jag hittade bilen som uppfyllde de kriterier jag satt upp. Sen var det dags att säga hejdå till Toyotan. Det tog lite knappt 3 veckor innan den blev såld. Det var ett antal nötter som försökte pruta så hårt att priset de erbjöd bara räckte till de skitfina vinterdäcken som bara gått två säsonger. Jobbigt att behöva stå ut med sådant. Efter att jag gjort en liten ändring av annonsen slapp jag oseriösa svar. Tur att man inte behöver köpa och sälja bil så ofta.

Jag avslutar det här inlägget med en video som jag filmade i trädgården förra våren samt lite bilder från hus och trädgård.

golvet

Såpskurat golv i vardagsrummet.

En kul skylt som jag hittade inne i ladan.

spalje

En spalje som en workawayer har byggt.

rabatt

Nyanlagd rabatt

dahlia-gladiolus

Mina dahlior och gladiolus

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestStumbleUponDela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *