Godaste risotton

risottoDen här risotton är nog den godaste jag ätit även om den inte ser så mycket ut för världen. Jag kan nästan äta den som godis. Parmesan, vitt vin, soltorkade tomater och fänkål sätter en fin piff på rätten vars bas är rött råris.

Man kan med fördel koka riset dagen innan så går det ganska snabbt sen att göra rätten. Det går åt cirka 3 dl rött råris som blir cirka 6 dl när det är färdigkokt.

För att göra risotton börjar man med att hacka en gul lök, 4 vitlöksklyftor och 2 selleristjälkar som man fräser i lite olivolja i en tjockbottnad kastrull/gryta. Sedan tillsätter man 2 dl vitt vin, 2 dl vatten, 10 soltorkade tomater, ris och 2-3 msk grönsaksbuljongpulver. Låt allt koka upp och låt puttra i 5-8 minuter på medelhög värme så att allt tjocknar. Rör i grytan då och då.

Under tiden kan du passa på att strimla en paprika i valfri färg och skära upp en fänkål i tunna klyftor.

När risotton tjocknat tillsätts saft och skal från en citron eller så fuskar man och tar citronsaft från flaska. Tillsätt även 1 msk smör, 1 dl riven parmesan och svartpeppar.

Låt risotton stå kvar på svag värme. Stek fänkålen och paprikan i lite olivolja i en stekpanna så att de mjuknar. Smaka av med salt och peppar. Blanda sedan ner detta i risotton.

Om man vill kan man toppa risotton med en kokt kronärtskocka och lite mer parmesan.

Receptet kommer från boken Yogamat som innehåller fler goda recept väl värda att ha som återkommande rätter.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestStumbleUponDela

2 reaktion på “Godaste risotton

    1. Mervi Inläggsförfattare

      Vassego! :) Jag noterade f.ö. att det smugit sin in ett fel i receptet. Det ska var grönsaksbuljongpulver och inget annat.

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>