Livsenergi

Att som yogi diskutera energi med en elingenjör kan ha sina sidor. Jag har aldrig egentligen funderat på vad energi är men definitionen av energi, har jag fått veta är ”utfört arbete eller potentiellt utfört arbete”. Ok. Check.

Men i näst andetag får jag veta att livsenergi inte finns. Huh?

För mig är det ju fullständigt uppenbart att det finns. Det är ju det som gör att hjärtat fortsätter att pumpa, att hjärnan fortsätter att tänka tankar och ge instruktioner till kroppen, som får vårt körtelsystem att hålla igång, som får nervimpulser att vandra i kroppen o.s.v. Det är det som får oss att vilja fortsätta leva. När livsenergin sjunker, t.ex. vid sjukdom (fysisk eller psykisk), så fungerar vi helt enkelt sämre. I det mest extrema läget stänger kroppen ner och vi dör eller begår självmord och därmed upphör kroppen att fungera helt.

Alltså, det går ju att se vad livsenergin gör och vad avsaknad av livsenergi gör. Det utförda arbetet är helt enkelt väldigt synligt. För definitionen av energi var ju trots allt inte ”utfört arbete eller potentiellt utfört arbete som går att mäta”.

 

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestStumbleUponDela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *