Min trädgård

Jag flyttade hit i oktober 2013. Innan jag flyttade hit så lät min hyresvärd gräva ur ett område utanför huset som var fullt med ogräs och fyllde på med ny ogräsfri jord. (Wow, en stor ”sandlåda” för bara mig att leka i.) Det är en väldigt sandig jord så det ska spännande att se hur det växer i det. Min tidigare trädgård hade mest lera och var dåligt dränerad.

Det finns både fördelar och nackdelar med de olika jordtyperna. En lerjord kan vara väldigt kompakt, syrefattig och kall. Vatten dräneras inte undan om jorden är kompakt och växternas rötter får syrebrist. Det leder också till att växterna övervintrar sämre på en sådan jord. Men samtidigt är en lerjord näringsrik vilket många växter älskar, bl.a. rosor. En lerjord förbättras genom att man tillför mullämnen. Det gör jorden lucker och fin att odla i. Är jorden dåligt dränerad så att vatten inte kan rinna undan är upphöjda odlingsbäddar den bästa lösningen där.

Sandjorden är däremot väldigt väldränerad och gynnsam ur övervintringssynpunkt. Tyvärr sköljs näringsämnen lätt bort i en sådan jord och det kan lätt bli för torrt. Även här är tillförsel av mullämnen bra för jorden då det hjälper till att behålla fukt och näring. Gräsklipp över jorden är också ett bra sätt att förbättra för växterna i en sandjord. Det ger näring, hjälper till att behålla fukten och det hindrar också ogräsens framfart.

Så här såg trädgården ut en kort tid efter att jag flyttat in:

gardenJag hade tagit med mig en del växter och några var planterade.

På våren fortsatte projektet med att få i ordning.

garden2

garden3

I mitten av rundeln har jag planterat en vitbrokig kornell. Runt kornellen tänkte jag att ormöga ska breda ut sig och tidigt på våren kommer kornellens röda stammar att matchas av lila krokus. Det blir så himla fint. En klätterros har haft ett tillfälligt stöd under vintern. Senare ska den klättra mot en spaljé, är det tänkt.

garden4

Här har våren blivit mer påtaglig och en del plantor har fått flytta ut till miniväxthuset. Så länge solen inte gassar för mycket funkar det att ha den medföljande plasten uppsatt runt ställningen. Senare på säsongen blir det för varmt att ha det på det viset och då räcker det med fiberduk eller så har man det helt öppet och utnyttjar bara de praktiska hyllplanen. På bilden ovan har jag också hunnit få upp stolparna till spaljén. De är av tall och den nedre delen av störarna som är nerkörda i jorden har bränts i eld. På det viset kan man förebygga röta.

 

garden5Ja, det blir ju lite rörigt när jag håller på. Men det är kul.

 

spalje-nyHär har spaljén kommit upp. Den är byggd enligt principen ”lite snett är också rakt”. Pinnarna är av asp som jag fått plocka själv på hyresvärdens mark. De är i dagsläget endast avbarkade men eventuellt får de en ytbehandling med tjära framåt hösten eller så låter jag dem bara få en grå naturlig patina. Det återstår att se hur jag gör.

 

murLängst bort sluttade det ner mot äppelträdet. Jordmassorna flöt bara ut i ”spenaten” utanför och det kändes som om det behövdes någon form av kant. Jag gillar det som är naturligt och tar det jag har, så lösningen blev att bygga en stenmur. Till slut fick jag till det så pass att jag är nöjd. En bit från muren växer fem små plantor av måbär som jag tog som sticklingar förra året. Tyvärr lever de lite farligt där med tanke på snön som kommer att rasa från taket varje vår, så där får jag helt enkelt bygga ett vinterskydd åt dem.

Det här är så långt jag kommit med mitt trädgårdsprojekt i skrivande stund. Hur det kommer att utvecklas blir spännande.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestStumbleUponDela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *