Odlingssäsongen började tidigt

Jag tjuvstartade odlingssäsongen redan dagen före vintersolståndet 2019. Då sådde jag tomaten ’Vilma’ som är en låg busktomat. Den passar bra att odla i kruka. Jag sådde 4 frön, direkt i planteringsjord, eftersom jag inte hade någon såjord. Två frön grodde. Nu växer de så sakteliga under växtbelysningen på övervåningen där det är svalt.

Jag har i år provat det som kallas för vintersådd. Det betyder rätt och slätt att man sår när det är kallt och sen gror fröna när värmen kommit. Jag sådde sallat, dill och spenat. De såddes i mitt växthus. Det jag är lite orolig för är att det ska bli varmt där alldeles för tidigt nu när dörren är stängd. Jag skulle behöva skaffa några kompostgaller att lägga över sådderna för då kan jag ha dörren öppen. Kompostgallren ska då ligga över sådderna och förhindrar grannskapets katter att göra sina behov i mina sådder.

Vill du läsa mer om vinterodling så rekommenderar jag boken som heter just Vinterodling – skörda när det är kallt.

Jag har inte odlat mitt grönsaksland på två år nu, men tänkte att jag skulle göra det i år. Eftersom vintern är mild, kan jag förbereda ute för sådd långt innan det är dags. Grönsakslandet är bara delvis rensat och jag planerar att köra med genvägar så gott det går, d.v.s. jag tänkte odla direkt i ogräset där det är möjligt. Då lägger jag potatis direkt på marken eller så gräver jag ner den lite och sen täcker jag med gammalt hö som jag har tillgängligt. Det samma tänkte jag göra i kål-landet. Jag planterar förodlad kål och täcker sen marken med tidningar och hö. Det här torde innebära att jag bara har ett land kvar att rensa, d.v.s. det land där jag ska så morötter, svartrötter och lite annat.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestStumbleUponDela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *