Ont i ryggen

Nej, jag har inte ont i ryggen, men det är många andra som har det. Jag har alltid ansett mig ha en bra rygg och det har hittills inte hänt något som fått mig att ändra åsikt om det.

För drygt 1½ år sedan fick jag ett ryggskott. Det var ganska lindrigt har jag förstått. Det hände på morgonen när jag skulle fläta håret. Därefter var det meningen att jag bara skulle satt på mig skorna och åkt till jobbet. Nu small det dock i ryggen när jag stod med händerna i håret. Det flätades klart med mig halvliggandes på golvet…

Sen lyckades jag ta mig upp på en bänk men därifrån kunde jag inte förflytta mig. Medan jag satt där försökte jag få igång ryggen igen. I ett akut skede när man fått ryggskott går det egentligen inte att göra så mycket men 1½ timme senare hade jag dels lyckats ta mig upp i stående position och klarade även av att gå utan att hålla mig i inredningen. Då åkte jag till jobbet. Jag fick kommentaren att jag såg förvånansvärt rörlig ut trots att jag precis fått ett ryggskott. Så ja, ryggen var nog i rätt bra skick trots allt. En del stackare blir ju liggande betydligt längre än så.

Ryggproblem kostar samhället åtskilliga miljarder varje år. Karolinska Institutet har gjort en studie där de jämfört sjukgymnastik, MediYoga (d.v.s. medicinsk yoga) och besök hos ryggspecialist. Studien kom fram till att yogan gav mest hälsa för pengarna.

Björn Branth som är ryggkirurg är också utbildad MediYogaterapeut och använder MediYogan i behandlingen av patienter. Kirurgin är det sista alternativet när allt annat prövats. I TV4 i programmet Malou Efter tio berättar han vad som händer i ryggen vid ryggont och vad man kan göra åt det. Det är helt klart värt att titta på.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestStumbleUponDela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *