Varför har jag en trädgård?

penseerDen senaste veckan har jag jobbat hemifrån en hel del. Jag har ställt jobbdatorn på köksbordet och när jag då ibland har tittat upp från datorn har jag kunnat titta ut genom fönstret. Utanför har jag sett de söta små penséerna som jag planterat i en blomlåda precis nedanför fönstret. Lite längre bort har jag sett min nybyggda spaljé och några rosor som strävar uppåt. En liten begränsad vy av min trädgårdsplätt här på jorden.

I princip så är all bar jord planterad nu. Någonstans kanske man kan klämma ner ytterligare någon växt men sen är det fullt. Nu väntar jag på att allt ska växa till sig. Jag vattnar och gödslar den magra sandjorden och fyller på med dynga från stacken. Ogräsrensningen är knappast betungande. Det är mest enstaka fröogräs som tittar upp lite här och där.

Lavendelsticklingar på tillväxt.

Lavendelsticklingar på tillväxt.

Mellan spaljéen och den grusade uppfarten till huset har jag en remsa gräs. Eller ogräs om man ska vara petnoga. Mest kirskål och kvickrot. Det är en yta som inte fyller någon funktion för den har varken praktiska eller estetiska värden som den ser ut nu. Jag kommer att gräva upp den ytan och sedan blir det lavendel längs med kanten och diverse andra perenner innanför. Lavendeln har jag på tillväxt. Jag fick ju ett antal sticklingar av exet som han klippt av från mina gamla lavendelbuskar. Till hösten har de nog rotat sig.

Men sen då? När det är klart, vad gör jag sen? Har en färdig trädgård?

Snart färdig trädgård?

Snart färdig trädgård? Ok, jag ska vara ärlig, en del växter är ettåriga.

Jag har alltid velat ha en färdig trädgård och nu när ytan är så liten så verkar det som att det kan bli en sanning snabbare än jag tänkt mig. Men jag har aldrig reflekterat över vad det i praktiken innebär. Jag kommer ju inte att behöva planera eller skapa nytt. Uh? Det är väl lite det som jag haft som drivkraft i mitt trädgårderande. Jag gillar att skapa nytt. I en färdig trädgård blir det den vanliga ruljansen med att man byter ut växter som dött, delar på dem som växt sig för stora, binder upp vissa växter och vattnar, gödslar och rensar ogräs ett par tre gånger om året. Ungefär så. Övrig tid kan man sitta där och meditera. Hm, jag börjar nog förstå poängen med den japanska trädgården.

Men jag är nog lite lyckligt lottad trots allt för det är inte bara jordplätten på södra sidan av huset som jag har tillgång till. På den östra sidan, utanför ytterdörren, finns en yta som bara väntar på att hyfsas till. Jorden är full med ogräs, sten och rötter så det går nog inte på en kafferast att gräva upp allt. Men det är fin jord. Där tänkte jag odla grönsaker. I ett hörn har jag redan börjat. Där har jag 4 tomatplantor, lite bönor och två squashplantor ska jag väl också få plats med inom kort.

Karin pratar om navelsträngen till jorden.

Karin pratar om navelsträngen till jorden. Lars Krantz,, skapare av Wij trädgårdar, står bredvid.

Nyligen hörde jag ett tal som Karin Berglund, trädgårdsförfattare, höll. Hon pratade om ”navelsträngen till jorden”, om att så ett frö i sin MATjord, se det gro, växa upp till en stor fin morot och sedan äta upp den. Snacka om navelsträng. Jorden förser oss med näring som ger oss liv. När man sitter så nära sin jord blir det påtagligt.

Det var den praktiska biten av det hela. För min del kan jag också känna att jag har en mental navelsträng till jorden. Den jordplätt man rår över blir ens skötebarn. Och den bara ÄR. Man ger till jorden och den ger tillbaka, både i form av det som är ätbart och det som bara är till njutning för ens sinnen. När man sedan lämnar en plats upphör processen. Den energi man grävde ner i trädgården övertas av naturen. Formen ändras. Eller så tar någon annan över brukandet.

Så varför har jag trädgård? Ja, den ger mig liv. Den fyller mina sinnen och min kropp med energi. Jag upplever den och jag arbetar med den. Jag kan inte vara utan den.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestStumbleUponDela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *