Växtbytardag

forsythia

Forsythiasticklingarna för drygt ett år sedan som sedan byttes mot…

I helgen var jag till trädgårdsföreningens växtbytardag. Det är ju strålande att kunna byta plantor med andra. Jag hade ju ett antal plantor som jag inte visste var jag skulle plantera, samtidigt som jag behövde andra växter. Det var 7 stycken forsythia som jag ”tillverkat” av sticklingsmaterial från en buske som knäckts av tung snö. Jag hade inte räknat med att de skulle ta sig så bra. Det var nog bara en eller två av dem som dog. Sedan hade jag 5 plantor murgröna som jag inte heller visste var jag skulle plantera.

För varje inlämnad planta kunde man ta en annan planta. Jag lämnade alltså in 12 plantor, men hittade bara 8 andra som fick följa med hem. En av dessa var en 2-årig frösådd buskpion. Det kan ju vara vilken färg som helst på den men jag lär få vänta några år innan jag får veta vad det blir. Förutsättningen är förstås att den överlever. Plantan är fortfarande så liten att den kommer att få övervintra i stallet den här vintern.

moses-brinnande-buske

…bl.a. en Moses Brinnande Buske. Den på bilden är så klart inte mitt ex.

En annan planta som jag fyndade var Moses Brinnande Buske. Det är en sån där se-men-inte-röra-planta. Den är nämligen lite giftig och kan ge utslag på huden om man rör vid den en solig dag. Men den är väldigt fin 🙂

Andra växter som fick följa med hem var en tuva blåsvingel, martorn, blodtopp och så ett par lammöron som jag tog ”bara för att”.

Jag skulle gärna vilja ha växtbyten oftare och är också med i ett växtbytesforum på FB men dessvärre har jag aldrig lyckats få till något byte där. Jag brukar skriva vad jag har och vad jag önskar mig men att det är fritt fram att komma med förslag. Lite synd att det inte funkat.

Nu återstår det i alla fall att se hur helgens nya plantor utvecklar sig.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestStumbleUponDela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *