Yoga för alla?

Det är väl känt att yoga kan lindra, underlätta läkning, komplettera och förstärka effekterna av annan behandling eller rent av bota en lång rad sjukdomar, både fysiska och psykiska. Några exempel där yoga kan användas är vid ryggproblem, hjärtproblem, högt blodtryck, ätstörningar, utbrändhet, ångest, fibromyalgi och depression. Det är givetvis inte begränsat till dessa. För egen del har yoga varit en viktig del i mitt eget tillfrisknande från panikångest.

Min mamma gör också yoga. Hon säger att det är det som hjälper bäst för henne med krämporna men tycker att det är synd att hon inte hittade yogan tidigare. I den patientförening där hon är medlem brukar de numera ha 10-15 minuter yoga innan varje möte. Hon sätter på en cd-skiva med övningar och sen gör de övningarna tillsammans.

Ett stort problem som många i föreningen delar, är att de är utförsäkrade och utan inkomst så de försörjs av familjen eller soc. De har helt enkelt inte råd att anlita någon som kan instruera dem eller gå på klasser, trots att de så väl behöver det. (Jag ifrågasätter verkligen samhällsnyttan av utförsäkringarna, men det är ett ämne jag inte tänker beröra här.)

Vid mitt senaste samtal med mamma kom det fram att de inte känner till att man kan få gå på yoga inom högkostnadsskyddet. Jag kan inte begripa varför jag inte har kläckt ur mig den informationen tidigare för det var uppenbarligen ny information för henne och hon skulle genast vidarebefordra den till medlemmarna i föreningen. MediYoga (medicinsk yoga) är ju en del av den svenska sjukvården numera. Danderyds sjukhus var först ut (2010) med det i rehabilitering av hjärtinfarktpatienter och därefter har fler sjukhus och vårdenheter också infört MediYoga som behandling. I dagsläget finns det drygt 90 sjukvårdsenheter som använder det och det tillkommer hela tiden fler. Utöver dem som finns på listan finns det också ett antal fysioterapeuter som kan erbjuda MediYoga som behandling.

Så i takt med att fler utbildas och vidareutbildas, kommer yogan att bli tillgänglig för fler som behöver det.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestStumbleUponDela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *