Hösten brukar vara blöt, kall och rätt mörk så mitt fokus brukar vara att förbereda inför vintern. Jag påbörjar inga nya projekt utan försöker avsluta det som påbörjats.
Det innebär att alla växter som bor i kruka och som ska övervintra i dessa, måste vinterförvaras på något sätt. I år har jag löst det på tre olika sätt. En del krukor har jag bara grävt ner i marken. Där är växternas rötter mer skyddade än om de skulle stå uppe på marken. Sen har jag ställt in en del krukor i min verkstad. Det är första gången jag övervintrar något i min verkstad så det ska bli spännande att se hur det går. Där finns ingen värme och jag vet inte hur kallt det kan bli där, men det är ändå en skyddad miljö. Sen så köpte jag ett antal små träd och buskplantor som levererades barrotade. Alarna hade jag kunnat plantera ut i skogsträdgården direkt, men jag iddes inte göra det när allt var blött och kallt, så jag satte dem i kruka. Sen var det två hasselplantor som ännu inte riktigt hade vintrat in så dessa satte jag också i kruka. Dessa små träd och buskar har jag ställt i min farstu. Där är det inte uppvärmt på något sätt och det är lite hål i dörren som inte heller går att stänga ordentligt. Men det är isolerat och håller alltid några grader mer än vad det är utomhus.
Ett sätt att övervintra och som jag övergett, är att förvara växter i min jordkällare över vintern. För lövfällande vedartade växter är det egentligen ett jättebra ställe. Tyvärr är det inte mustätt och ett persikoträd som jag övervintrade där, blev rejält söndergnagt av en mus. Året innan övervintrade jag ett valnötsträd där och det gick däremot utmärkt. Men det är svårt att veta vad som går hem hos mössen eller om jag bara hade tur med valnötsträdet.
Om man ska vinterså något ute så är det nu det är rätt tid att förbereda jorden för sådd. Då är man beredd när det sen är läge att så.
En annan sak jag gör på hösten är att räfsa löven från min stora lönn. Jag är inget fan av att räfsa löv och låter gärna löven ligga vilket är till nytta för jorden och därmed också för växterna som växer där. Men just lönnen producerar så galet mycket löv och det blir en tjock matta av det på gräsmattan. Det blir för mycket av det goda helt enkelt. Men löven kommer till nytta på annan plats. Jag kör ner dem till slänten där jag håller på att anlägga en skogsträdgård. Där ligger de och täcker marken och förbereder inför kommande växter. Senare kommer jag att täcka slänten med marktäckväv. Jag har tidigare provat att täcka med flera lager kartong och sedan ett tjockt lager organiskt material ovanpå, men då måste man vara där regelbundet och förbättra, för ogräsen tar sig igenom. Och det funkar inte riktigt för mig.
På sikt tänker jag att jag ska kompostera löven och göra mylla av dem som jag kan använda i olika odlingsprojekt, i stället för att köpa jord som är baserad på torv. Torvbrytning är som du kanske känner till väldigt skadlig för miljön.