Om du har tänkt att odla chili så är det en bra idé att starta odlingen redan i januari-februari ungefär eftersom chili tar lång tid på sig att utveckla sig. Då hinner du få skörd innan sommaren är slut. Det går att så något senare också men skörden blir då också senare. Därför är det då bra om du i det fallet kan odla chili i kruka som du kan ta in när det blir för kallt. Chili vill inte ha det kallare än 8 grader som absolut lägst.
Du kan odla chili i kruka inomhus, i växthus, i inglasat uterum eller varmt läge utomhus, t.ex. mot en södervänd vägg.
Så dina chilifrön några cm isär i krukor med fuktig jord, vattna fröna och täck med några mm jord. Ställ krukorna i minidrivhus eller täck med plast. Håll sådden varmt, runt 20-25 grader. En värmematta under krukorna är jättebra. En växtbelysning över krukorna som får stå på 14 timmar om dygnet är också bra att ha från start. Då får småplantorna ljus så fort de gror och tittar upp ur jorden.
När fröna grott ställer man dem lite svalare. Nu är växtbelysning superviktig. Det är fortfarande för mörkt för att de ska klara sig med bara ljus utifrån. Någon gång fram emot mars-april kan ljuset ute räcka om de står i ett soligt fönster.
Efter en tid har plantorna utvecklat karaktärsblad. De är de riktiga bladen som kommer efter de två första bladen som kallas för hjärtblad. Nu är det dags att skola om plantorna. Ta upp jordklumpen ur krukan, sära på plantorna och plantera dem en och en i nya krukor. Ta inte för stora krukor. Rötterna utvecklar sig bäst i lite mindre krukor. När rötterna börjar sticka ut i botten av krukan är det dags att skola om igen till en kruka som är snäppet större. Man får skola om flera gånger innan man har nått den slutgiltiga krukan.
Använd plantjord när du skolar om. Näringen i plantjorden räcker i några veckor och de får också ny jord vid varje omskolning. Om du ser att bladen börjar blekna på dina plantor så betyder det att näringen i jorden är slut och det är först då du behöver börja gödsla dina plantor.
Vattna dina chiliplantor regelbundet men se till att jorden inte blir för blöt.
Om du väljer att ställa dina chiliplantor utomhus i skyddat varmt läge, så är det viktigt att inte göra detta för tidigt. Det ska vara ordentligt med plusgrader ute även på nätterna. En annan sak som är viktig vid odling utomhus är att avhärda plantorna. Det betyder att plantorna sakta får vänja sig vid utomhusklimatet. Jag har inte tålamodet att springa ut och in med plantor varje dag så jag kör helt med bara fiberduk som jag lägger på i 2-3 lager till en början. Sen tar jag successivt bort lagren och lättar till sist på det sista lagret.
När de första blommorna kommer på dina chiliplantor är det bra om du tar bort dem. Då utvecklar sig plantorna bättre vilket är bra för kommande skörd.
Slutligen är det dags att skörda. Du kommer antagligen få mer skörd än du hinner konsumera just då och då behöver du lagra chilin för senare konsumtion. Tunnskaliga chilisorter kan torkas. Trä dem på en tråd och häng upp där det är varmt och är god luftväxling. Det går också bra att frysa chili. Jag brukar ta bort kärnorna (men man kan låta dem sitta kvar också om man vill ha mer hetta) och sedan kör jag dem i matberedaren. Därefter lägger jag den hackade chilin i plastpåsar. Jag plattar till påsarna och lägger dem sedan i frysen. När chilipaketen är platta så är det lätt att skära loss en bit chili när man behöver.
Lycka till med att odla chili!