Det var engelsmannen Robert Hart som noterade att skogen växer av sig själv och producerar mycket biomassa. Ur detta föddes idén att härma skogen och på så sätt odla vår egen mat, d.v.s skapa en skogsträdgård. Resultatet är ett odlingssystem med målet att den är rik på biologisk mångfald, är motståndskraftig, produktiv och ganska stabil.
Ett annat ord för skogsträdgård skulle kunna vara Matskog.
Den naturtyp som mest liknar den miljö som skogsträdgårdens växter trivs i är lövskogen. Det är i den miljön som mest biomassa produceras. För det första är de flesta växter fleråriga och kan börja växa tidigt på säsongen och producera biomassa. För det andra kan lövskogen själv öka sin bördighet.
De flesta av skogsträdgårdens växter vill dock ha mer solljus än vad en sluten skog har att erbjuda. Ett naturligt skogsbryn (som inte har en skarp kant mellan skog och åker), hagmarker och lundar är förebilder för hur en skogsträdgård kan skapas. Då når mer solljus marken och genomsnittstemperaturen är högre än i den slutna skogen eller fältet.
Med det som utgångspunkt innehåller en skogsträdgård växter i flera skikt. Där finns högväxande träd och lågväxande träd. Där finns buskar, örter och marktäckare. Det finns också rotväxter och klängväxter. Växterna i en skogsträdgård är också andra än i lövskogen. De är främst sådana som antingen har ätbara delar eller som gynnar pollinatörer. Det kan också vara sådana som är kvävefixerande, fungerar som amträd eller acceleratorväxter.
Alla skikt måste inte finnas för att det ska vara en skogsträdgård. Mycket beror på platsens förutsättningar.
Om man lämnar en bar yta mark åt sitt öde, så kommer det så småningom bli skog på marken. Detta kallas för succession. Som förvaltare av en skogsträdgård så kommer man att styra successionen. Naturen strävar hela tiden efter att successionen ska fortlöpa. Men utifrån dina mål med skogsträdgården kan du behöva bromsa eller ta tillbaka utvecklingen. Du kommer att skapa ett successionsförlopp för din skogsträdgård som passar dina och platsens behov och förutsättningar.
En skogsträdgård är alltså inte en trädgård i en befintlig skog. Vill man skapa en skogsträdgård i en befintlig skog så kan man nyttja vissa träd som amträd och har man tur så finns där redan ek, hassel och lönn. Antagligen behöver den befintliga skogen också gallras ur en del för att tillräckligt med ljus ska nå marken.
Boken Skogsträdgården – odla ätbart överallt, är boken du inte kan vara utan om du är intresserad av skogsträdgård och vill lära dig om hur det fungerar och hur du ska anlägga den. Det är en välfylld bok med massor av fakta, fina foton och illustrationer. Det är en bok jag själv går tillbaka till och lär mig mer och blir inspirerad av. Boken finns säkert att låna på ditt närmaste bibliotek då den är utnämnd till Årets trädgårdsbok 2018, men känner du som jag att du behöver äga den så finns den på t.ex. Bokus. Klicka här för att komma dit.
Recension av boken Skogsträdgården