Mördarsniglar, eller spansk skogssnigel som den egentligen heter, är nog det skadedjur som är mest hatat. Den är glupsk, fortplantar sig snabbt och har inte många naturliga fiender. Att den spanska skogsnigeln fått öknamnet ”mördarsnigel” beror på att den också är kannibal och gärna äter av sina döda artfränder.
För att undvika få in den i trädgården överhuvudtaget ska man alltid kontrollera så att inga snigelägg följer med inköpta växter och att inte frakta jordlass till trädgården med snigelägg.
En mördarsnigel kan lägga ca 400 ägg under sin livstid. Äggen är ca 3-4 millimeter stora. De är runda, vita, ganska mjuka och ligger klumpvis. De ska inte förväxlas med kulor av gödningsmedel som är gula, hårda och ligger utspridda i krukjord som köpeväxter står i.
Om man har fått in mördarsniglar i trädgården kan man dels bekämpa dem för att hålla antalet nere och dels se till att snigeln inte trivs på tomten.
Snigeln gillar lummiga, fuktiga miljöer med skrymslen där den kan gömma sig. Komposten bör förvaras i sluten behållare eller ha snigelstaket runt om. Vattning av trädgårdsväxterna bör man göra på morgonen. Eventuell höstgrävning bör man vänta med åtminstone till mitten av oktober.
Bekämpingsmetoder mot mördarsniglar:
Döda mördarsniglarna direkt:
Sniglarna är mest aktiva under dygnets mörka tid och vid fuktig väderlek. Samla in de du ser och avliva dem. En grilltång går bra att plocka dem med och en pannlampa är bra att ha då det är mörkt.
Avlivning kan ske antingen genom att klippa huvudet av dem, lägga in dem i frysen ett dygn eller lägga dem i kokande vatten. De döda sniglarna kan sedan läggas i komposten, grävas ner eller slängas i soporna. Att strö salt på mördarsniglarna för att döda dem rekommenderas inte eftersom saltet är skadligt för jord och växter. Dessutom är det djurplågeri.
För att underlätta insamlingen kan man lägga ut bräder eller något annat som sniglarna gärna gömmer sig under. Gömställena vittjas sedan dagligen.
Man kan också locka sniglarna till särskilda platser genom att lägga ut rutten frukt, döda sniglar eller liknande. Där kan de sedan insamlas och avlivas.
Fällor:
Man kan göra ölfällor som sniglarna kryper ner i och drunknar. Klipp av toppen på en petflaska, sätt tillbaka toppen upp och ner, häll i ölet och gräv ner flaskan i lutande ställning med öppningen uppåt. Ölfällan vittjas dagligen och ölet byts ut ungefär varannan dag. Istället för öl kan man också använda ett medel som heter Slugdrug.
Snigelgift:
Järnfosfatpreparat är ett medel mot mördarsniglar. De äter av det och kryper sedan undan och dör. Medlet är ofarligt för andra djur, men för att det inte ska regna bort eller att eventuella skator ska äta upp det så är det en fördel om det läggs i en så kallad snigelbar. Snigel fritt och Ferramol Snigel Effekt är två produkter som innehåller järnfosfat.
Skydda plantorna mot mördarsniglar:
Nysatta småplantor kan skyddas med avskurna flaskor, tätt förankrad fiberduk eller liknande. Särskilt värdefulla odlingar kan skyddas med ett snigelstaket. Ritning till snigelstaket finns på http://www.engelbert.se/garden10.htm .
Det går också att avskräcka sniglar med vattenglas, d.v.s. natriumsilikat. Detta innehåller salt vilket sniglarna inte tål. Natriumsilikatet blandas med lerpulver så det blir en välling. Detta penslar man sedan på en träram som man sätter runt det man vill skydda. Det räcker med en rand på några centimeter. Det är bra om du kan skydda natriumsilikatet från regn då det gärna vill regna bort annars. Inspektera regelbundet och förbättra med natriumsilikatvällingen vid behov.
Nematoder mot mördarsniglar:
Från och med 2008 är det också möjligt att använda sig av en liten millimeterstor rundmask som parasiterar på sniglar och dödar dem. Rundmasken säljs under namnet Nemaslug. Den är effektiv främst på de små sniglarna.
Slutligen: släpp aldrig ut levande sniglar på någon annan plats! Det ökar bara spridningen ännu mer.