Buxbom är verkligen häckväxt nummer ett för vintergröna låga häckar och formklippta klot och andra figurer. Den kan klippas precis hur som helst och är en prydnad året runt eftersom de gröna bladen behålls under vintern. Det ger trädgården en värdefull struktur.
Buxbom har odlats i flera hundra år. I slottsträdgårdarnas broderiparterrer har den alltid varit given och nu är den populär som klippta klot och gröna inramningar runt planteringar. För formklippta figurer är buxbom helt utmärkt.

Det går bra att plantera buxbom i kruka men då bör man skydda rotsystemet på vintern antingen genom att gräva ner krukan i komposten (eller liknande) eller genom att isolera runt krukan med frigolit, löv eller vad man nu har tillgängligt.
Plantering av buxbom kan ske när som helst under växtsäsongen. Vid häckplantering sätts plantorna med ca 15-20 centimeters mellanrum.

Det är inte så noga med jorden till buxbom, bara det inte är för blött. Jorden får gärna vara kalkhaltig. Det går bra att plantera både i sol och i skugga. De flesta buxbom är bara härdiga till zon 2 eller 3 men sorterna ’Faulkner’ och ’Polar’ är härdiga till zon 4. Även sorten ’Kiruna’ anses härdigare än de flesta.
Storleken varierar mellan sorterna. En del blir inte högre än ca 1 meter medan andra kan nå en höjd på 3 meter eller t.o.m mer om de inte blir klippta, men ju längre norrut man kommer desto mindre håller sig buxbomen. Beskärning bör göras före midsommar och om det behövs kan man putsa ytterligare en gång i augusti. Om man klipper i juli kan buxbomen få brännskador av solen men det kan man förebygga genom att skydda plantorna mot solen under några dagar.
Buxbom förökas lätt med sticklingar. Det går bra att ta en toppstickling som man klipper av, men en stickling med klack är säkrare. Det innebär att skottet rivs av från moderplantan så att lite gammal ved följer med. Juni är en bra månad att ta sticklingar, men det kan gå bra även under andra tider. Sätt sticklingarna i en såjordsfylld plastkruka vid kanten. Det tar omkring 3-4 månader innan sticklingarna rotat sig.

Buxbom kan tyvärr drabbas av en del sjukdomar som exempelvis buxbombladlöss och ullöss. Båda är mycket svårbekämpade. Man kan prova att behandla buxbombladlössen med mineralolja (=paraffin) eller solrosolja. Ullössen behandlas genom att försöka få bort de synliga lössen och därefter behandla med en såpspritlösning. Detta upprepas med 7-10 dagars mellanrum 5-6 gånger.
Några svampsjukdomar kan också drabba buxbom, varav Cylindrocladium buxicola är den allvarligaste. Den är mycket smittsam och någon bot finns inte i dagsläget. Alla sorters buxbom kan drabbas men de småbladiga är mest mottagliga. Förebygg smitta genom att bara köpa plantor från välrenommerade handelsträdgårdar. Håll plantorna i karantän i 3 veckor innan du tar in dem i trädgården. Var noga med hygienen och håll dina redskap rena.
Cylindrocladium buxicola är mycket lik en annan mindre aggressiv (och behandlingsbar) svampsjukdom men i det här fallet bildas svarta ränder på stjälkarna och om en smittad kvist läggs i en lufttät plastpåse bildas ett helt vitt ludd (ej rosatonat eller aprikos). Plantor smittade med Cylindrocladium buxicola bör grävas upp och brännas.
Om du av någon anledning inte kan odla buxbom finns det växter som man kan använda i stället. Vanligt lingon har ett bladverk som påminner om buxbom. Den är dessutom grön under vintern och härdig till zon 7. Förädlade sorter har mindre härdighet men flera går till zon 5.
Buxbomsberberis (Berberis buxifolia) har blad som påminner om buxbomsblad. Dvärgsorten ’Nana’ (syn. ’Pygmaea’) blir bara ca 30 cm hög och är härdig till zon 3.
Japansk järnek ’Convexa’ (Ilex crenata) är en vintergrön långsamväxande buske som kan bli 1-1,5 meter hög. Den kan formklippas och är härdig till zon 3.
Myrtentry (Lonicera nitida) är en vintergrön buske som är härdig till zon 2. Den blir ca 0,5-1 meter hög.
Lavendel (Lavandula angustifolia) har ett silvergrönt bladverk som håller sig genom vintern. Den kan odlas ända upp til zon 5 bara det är väldränerat, men i lägre zoner är överlevnaden säkrare.
Bland idegranarna kan man också hitta alternativ till buxbom såsom Taxus cuspidata ’Nana’ eller Taxus baccata ’Semperaurea’.