Blommor i trädgården är inte bara vackra att titta på, många av dem doftar också. I de allra flesta fall har blommorna en god doft som gör att man gärna tar ett extra djupt andetag. Det syresätter blodet samtidigt som vi får en övning i närvaro, något som vi alla behöver, framförallt om vi mest brukar stressa på. Doftande blommor får oss att koppla av, stanna upp och vara närvarande i nuet.
Dofter har en benägenhet att fastna i minnet. När man känner en doft som man inte känt på länge, t.ex. från barndomens trädgård, kan minnen väckas till liv.
Den hälsobringande effekt som dofter ger används också i terapisyfte vid vissa sjukdomstillstånd. Exempelvis så påverkas deprimerade människor eller dementa människor som varit tysta och passiva länge positivt. Livslusten och energin stärks vilket gynnar ett tillfrisknande eller åtminstone ett ökat välbefinnande.
Det är knappast någon slump att intresset för blommor och trädgård har ökat lavinartat. Med ökade krav på prestation och effektivitet blir trädgården en lisa för själen, en plats där vi kan återhämta oss och samla energi. De doftande växterna har givetvis en viktig roll i sammanhanget.
En del växter doftar mest på kvällen eller natten medan andra blommor doftar mest under dagtid. Placera gärna växterna där du vistas mest under de tidpunkterna, t.ex. vid uteplatser, vid öppna fönster eller gångstråk. En del växter, som exempelvis luktolvon eller doftschersmin, sprider sin doft över ett större område och det räcker med en enda växt för att skapa en doftpunkt i den delen av trädgården.
Blommor för en doftande trädgård
Det finns en mängd blommor att välja på när man vill skapa en doftande trädgård, både perenner, lökväxter, träd, buskar, ettåriga blommor och två-åriga blommor. En del av dem passar också bra att odla på en balkong. Här kommer ett urval av dem:
Hybridkejsarolvon (Viburnum bodnantense) är en buske som blommar mycket tidigt på säsongen, någon gång under januari-april. Ibland kan den även blomma på hösten.
Tibast (Daphne) är en buske som blommar på bar kvist i april-maj och doftar starkt. Den är mycket giftig. Plocka bort bären och kasta dem så fort de utvecklas.
Luktviol (Viola odorata) blommar i maj och bildar med tiden tuvor som täcker marken. Höjden blir inte mer än ca 10 cm. Luktviolen passar fint i små vårbuketter.
Praktstenört (Alyssum saxatile) är en växt som vill ha ett soligt läge i torr kalkhaltig jord och passar därför utmärkt på stenmurar och i stenpartier. Den blir omkring 15-30 cm hög och blommar i maj med gula blommor.
Påskliljor och pingstliljor (Narcissus) finns det en mängd olika sorter av, mest i gula och vita nyanser. En del sorter har en bikrona i rosa, orange eller aprikosfärgade nyanser. De är långlivade lökväxter och ratas dessutom av rådjuren.
Syren (Syringa) är en stor buske på över 2 meter som av många förknippas med skolavslutningar. Sorten ’Palibin’ blir bara omkring en meter hög. Syrenen blommar i maj-juni och passar bra som häckar, bersåer eller som friväxande. Den skjuter gärna rotskott.
Luktpion (Paeonia lactiflora) är en tålig och långlivad perenn. Alla luktpioner har dock inte någon väldoft så man får dofta sig fram eller läsa informationen om varje sort för att få de bästa sorterna. Luktpioner blommar i juni eller juli beroende på sort.
Lavendel (Lavandula angustifolia) blir lite knappt en halvmeter hög och både blommor och blad doftar, mest när man rör plantan. Den passar därför perfekt som kantväxt intill gångar.
Heliotrop (Heliotropium arborescens) odlas som en ettårig sommarblomma och doftar vanilj. Den vill gärna ha jämn fuktighet och regelbunden näring. Det finns både vita och lila sorter.
Kaprifol (Lonicera) är en klätterväxt som slingrar sig upp för sitt klätterstöd som inte bör vara för grovt. Alla kaprifoler doftar inte. Välj bland kaprifol, vildkaprifol eller blomsterkaprifol för att få väldoftande blommor. Blanda gärna sorterna så får du blomning under en längre tid eftersom de blommar under olika tidpunkter.
Nejlikor (Dianthus) finns det många olika sorter av som kan vara både ett-åriga eller perenna. De finaste dofterna finns hos trädgårdsnejlika, fjädernejlika och praktnejlika.
Liljor (Lilium) trivs bäst i full sol och övervintrar med lökar. Många liljor har en god doft. Till de bästa doftliljorna hör gullbrandslilja, madonnalilja och kungslilja.
Luktärt (Lathyrus odoratus) är en ettårig växt som är helt fantastisk. De flesta sorterna är klättrande och passar bäst mot tunna klätterstöd. Några sorter förblir låga. Doften varierar mellan sorterna. Ju fler buketter du plockar av luktärten, desto rikligare blommar den. Luktärten finns i en mängd färger och färgkombinationer.
Höstflox (Phlox paniculata) är en perenn som blommar på sensommaren. Den blir omkring 70-120 cm hög beroende på sort. Alla sorter doftar inte lika mycket.
Koreansk anisisop (Agastache rugosa) är en perenn som blir omkring 80 cm hög. Bladen doftar pepparmint. Plantera den gärna intill gångar där du kommer åt den när du går förbi. Den blommar i juli-september.
Katsura (Cercidiphyllum japonicum) är ett träd som sprider sin doft sent på hösten innan bladen faller. Doften kan associeras med både pepparkaka och brödbak. Trädet blir omkring 10 meter högt.
Rosor (Rosa) finns i många olika sorter och väldigt många av dem har en fin doft.