Det här med vad man visar av sin trädgård utåt är lite känsligt. Folk har så mycket åsikter. Min förra trädgård var bara cirka 40 kvm stor, lätt att överblicka och gick fort att designa, anlägga och plantera. Ändå fick jag klagomål på att jag hade gjort fel. Ormöga skulle jag inte ha planterat för det skulle ta över och jag skulle inte kunna odla annat där. Nu växte ormögat i en cirkel omgiven av grusgångar och i mitten hade jag en kornell. Jag tyckte det var perfekt. Jag fick också klagomål på att jag hade planterat kantnepeta i min sandjord. Det skulle dra till sig myror som skulle förstöra.
Tänk om folk skulle ha såna här åsikter om hur andra möblerar eller renoverar? Och hur många är det inte som har kaos hemma, åtminstone någonstans?
Alltså, jag hävdar att i den egna trädgården gör man som man vill så länge det inte är skadligt. Där sätter man reglerna själv.
När jag flyttade hit till mina dryga 6000 kvadrat där cirka hälften var runt huset så hade jag stora ambitioner på att ha en prydlig trädgård runt huset. Men det är viss skillnad på cirka 3000 kvadrat och 40 kvadrat som jag hade innan. Och så här stort som jag har nu har jag aldrig haft innan.
Livet kom emellan och jag har fått lära mig att acceptera att allt inte är så perfekt som jag hade tänkt jag skulle ha det från början. Jag har fått släppa på mycket. Det har inte varit enkelt, men helt nödvändigt. Sånt som är kaos kallar jag helt enkelt för ekologisk frizon. Och ja, det händer att jag lämnar växter som invandrat på eget bevåg, att växa fritt. Små violer, röllika, gullvivor. I en rabatt har det självmant flyttat in backnejlika, kärleksört, någon slags veronika och lite annat. Jag låter dem vara. De är fina och bidrar dessutom till biologisk mångfald.
Ogräs har jag mängder av, men tja, det får man stå ut med. Mycket av ogräset går dessutom att äta. Så helt onödigt är det faktiskt inte. I mitt dike mellan skogsträdgården och åkern, så har jag ett större parti nässlor. Jag har inte alls för avsikt att bekämpa dem. De är till nytta för t.ex. nässelfjärilen och nässlorna går att äta. Jag kan också använda nässlorna till att göra nässelvatten och gödsla andra växter. Gödningsvatten går för övrigt att göra med alla slags ogräs. Man lägger dem i en tunna eller hink med lock, fyller upp vatten tills det täcker och så får det stå. När det luktar förjävligt så är det klart. Då blandar man ut en del gödningsvatten med cirka 10 delar vatten och sen vattnar man ut detta där det behövs gödning.
Släpp på prestigen! Trädgård ska vara roligt! Inte en kuliss för andra. Gör det du känner för och vad som passar ditt liv. Och som man säger om städning att ”hellre lite skit i hörnen än ett rent helvete” tycker jag man kan applicera även på trädgården.