Kvickrot är ett gräs som är nära besläktat med vete. Den är allmän över hela landet utom allra längst upp i norr. Det är ett besvärligt rotogräs med strån som kan bli över en meter höga. Kvickroten sprider sig främst med sina underjordiska jordstammar, men även med frö. Jordstammarna är livskraftiga och kan bli mycket långa. Ordet ”kvick” i namnet är ursprungligen motsatsen till död, d.v.s. levande, livskraftig. En liten bit av jordstammen som blir kvar vid rensning kan ge upphov till en ny planta.
Även om det är lätt att se rött när ens odlingar invaderas av kvickrot så kan man ändå skänka en tanke till kvickrotens nyttoaspekter medan man håller på med projekt ”utrotning”. Då blir man mildare i sinnet och trädgårdsarbetet blir så där hälsosamt som det ska vara.
Kvickroten är ett bra foder till kreatur men för människor är det roten som är mest användbar. Av rostade rötter kan man göra kaffesurrogat. Om roten kokas i vatten under lång tid, får man en söt lag som kan användas istället för sirap. Roten kan också beredas till mjöl genom att tvättas, torkas, hackas och mortlas. Det mjölet kan man baka bröd av. Hur mycket vetemjöl man kan ersätta med kvickrotsmjölet bestäms av mjölnarens uthållighet. Te gjord på kvickrot är urindrivande, laxerande och desinficerande.
De flesta av kvickrotens rötter finns på omkring 10-15 centimeters djup och den är känslig för jordbearbetning. Som känsligast är den då växten har 3-4 blad. Då är det minst energi lagrad i roten. Rensning för hand vid det läget är väl använd tid, men behöver upprepas då det är lätt att missa små rotbitar. Med en viss portion envishet och noggrannhet kan man vinna slaget över kvickroten. Ett annat alternativ för att bekämpa kvickrot är att täcka den med svart plast under 2 år. Det behöver vara kraftig plast för att inte kvickroten ska klara av att växa genom den.
I samma veva som du bekämpar kvickroten på en yta är det också en god ide att sätta en rotspärr omkring området, ner till ett djup på ca 30 cm. Se till att rötter inte kan växa genom eventuella skarvar. Då kan inga nya rötter komma in på området utifrån.