Det är så här års planerna smids för odlingssäsongen som kommer. Man sitter med frökataloger och surfar runt för att se vad som ska odlas.
För det första ska jag plantera ut ett gäng klibbalar som amträd och kvävefixerare. Jag fick fler än jag betalade för då säljaren hade plantor över. De står i krukor i min farstu nu och jag hoppas att de överlever vintern. Sen ska jag plantera ett par hasselbuskar också.
Men överhuvudtaget tänkta jag ta ett lite större grepp om skogsträdgården i slänten. Jag tänker lägga ut marktäckväv för att planera för framtida odlingsytor. Det vore också bra om jag kunde få tag i lite fler träd. Jag har suttit och skrivit en önskelista på vilka träd jag vill ha. Dels vill jag ha fler olika valnötter, men jag vill även ha olika ekar. Framförallt är jag sugen på buskek. Aprikos och mullbär önskar jag mig också.
Vad gäller buskar så önskar jag mig bl.a. fler blåbärstry, koreansk silverbuske och amerikanska blåbär.
Det blir lite frösådder i år också tänkte jag mig. Lite väl ambitiöst kanske eftersom jag har planer på att renovera min friggebod i år och det kommer nog ta en del tid. Nåväl, fröna är redan inköpta så jag får stå mitt kast. Det blir bredbladig kantlök, rankspenat, kinesisk gräslök, jättevädd, hesperis, brytsockerärt, fackelblomster, blå bolltistel och fläcklungört. Sen har jag redan sått lungrot, spansk körvel och luktviol. De är frön som enligt uppgift ska stratifieras, så de har jag ställt ut på verandan för att köldbehandlas av vintern.
Sen om tid finnes så skulle jag vilja få ordning på den andra rabatten vid entrén. Jag har ju en rabatt på ena sidan av entrén som blev klar för några år sedan men som fortfarande är lite under utveckling. Vore fint att få den andra klar också.
Ett projekt jag också borde ta tag i är att göra en ny odlingslåda på 1×3 meter. Den jag har, har sagt upp sig.
Egentligen drömmer jag om ett fint grönsaksland också, men jag vet tyvärr att orken och tiden inte kommer att räcka. Ettåriga grönsaker är arbetskrävande. Det är en anledning till att jag vill satsa mer på skogsträdgården. Då är växterna fleråriga och kommer tillbaka från år till år.
Här handlar mycket om att förenkla och göra saker mer lättskötta. Gräsmattan är ett sånt exempel där enkelheten och den biologiska mångfalden får råda. Mitt mål är inte att ha en prydlig kortsnaggad gräsmatta. Att våga släppa på kravet att gräsmattan ska vara prydligt klippt hela tiden är något jag med tiden kommit fram till. Jag håller efter så att inte en massa rotskott från diverse växter tar över. Gångstråk och vissa ytor kan också klippas lite oftare, men ibland kan ytor få förbli oklippta också. Jag hörde att 50 olika insektsarter är beroende av röllikan för sin överlevnad. Oj, det var många tänkte jag och därmed får min röllika stå kvar.