Sommarblommor kallas i huvudsak de blommor som blommar under en säsong för att sedan inte återkomma. Med sommarblommor får man en intensiv blomning som kan kombineras i det oändliga i krukor, amplar och lådor. En del sommarblommor passar också att odlas tillsammans med grönsaker. Och visst går det att skapa en hel rabatt med sommarblommor också.
Sommarblommor är sommarens primadonnor och man kan få helt nya kombinationer och färger från år till år. De erbjuder en rik variation. Vissa sommarblommor är hängande och passar i amplar eller i lådor där de får hänga ut över kanten, men det finns också de som klättrar och vill ha en spaljé eller dylikt att klättra på.
Sommarblommornas uppgift är att blomma och sätta frö, men låter vi dem sätta frö så slutar i regel blomningen. Då har sommarblomman fullgjort sin uppgift. Av den anledningen är det bra att plocka bort överblommade blommor. På så sätt stimuleras växten att fortsätta blomma. Det ser också snyggare ut att ta bort sådant som har blommat över. Vissa sommarblommor, så som t.ex. femtunga, snöflinga, million bells, isbegonia, stjärnlobelia och spanska flaggan är förlåtande sommarblommor och behöver inte putsas. De blommar glatt ändå.
Sommarblommor behöver näring genom hela säsongen. Så därför bör du kontinuerligt gödsla dina sommarblommor. Det finns färdiga gödselmedel att köpa, men utspädd urin eller nässelvatten går också bra att ge dem. Då blandar du en del urin/nässelvatten med 10 delar vatten. Då blir det lagom starkt. Nässelvatten gör du genom att lägga ner nässlor i en hink eller balja med lock. Täck nässlorna med vatten. När det hela luktar förfärligt illa så är det klart. Sila bort nässlorna och använd vattnet.
Det finns en del växter som vi kallar för sommarblommor, trots att de faktiskt egentligen är fleråriga. Det är bara det att de inte överlever en svensk vinter. Till dessa kan man t.ex. räkna pelargon, fuchsia, dahlia och änglatrumpet. Dessa blommor får man övervintra frostfritt om man vill njuta av dem även nästa sommar. Lejongap brukar kallas för en sommarblomma, men den kan faktiskt övervintra utomhus där klimatet är milt.
En del sommarblommor behöver förkultiveras, d.v.s. de behöver sås inomhus tidigt under året för att de ska hinna blomma i tid eftersom de behöver lång tid på sig att växa. Men det finns också sommarblommor som växer fort och som kan sås direkt utomhus när det blivit tillräckligt varmt på våren. Några sommarblommor kan sås ute redan på hösten, såsom exempelvis ringblomma, blåklint och romersk riddarsporre. Eller så kan man så dem kallt utomhus i byttor tidigt på säsongen. Detta brukar kallas för vintersådd. Några sommarblommor som passar för detta är rosenskära, vallmo, lejongap, jätteverbena och atlasblomma.